Plitvička Jezera, izleti iz Istre in Kvarnerja

Opis narodnega parka in vodeni ogledi.

Čeprav gre za avtobusno vožnjo, nas zaradi neprimerljive lepote Plitviških jezer sili uvrstiti ta izlet v ponudbo najpomembnejših atrakcij. Tu je tudi kratka vožnja z električno ladjo po jezeru Kozjak.

Plitvička jezera: opis

Plitvice.Ta nacionalni park je bil leta 1979 vpisan na Unescov seznam kulturne in naravne dediščine, kot neprimerljiv naravni fenomen, področje naravne lepote in estetske vrednosti. To je najsvetlejši biser med vsemi hrvaškimi naravnimi lepotami.
Med letoma 1962 in 1968 je bil velik del serije 11-ih filmov po romanih pisca Karla Maya sneman na Hrvaškem. Tudi najuspešnejši film iz serije »Zaklad v srebrnem jezeru« (originalno: "Der Schatz im Silbersee") je bil posnet na nekaj mestih v nacionalnem parku (v filmu je jezero Kaluđerovac inspiracija za Silbersee). V času socializma v bivši Jugoslaviji in Titove diktature ter umestitve v bipolarni vzhodno-zahodni svet, je koprodukcija bivše Jugoslavije in Nemčije senzacionalno odjeknila. Predvsem zaradi dejstva, da je bila na področju bivše Jugoslavije, kot v vsem vzhodnem bloku potencirana vloga Nemčije v drugi svetovni vojni (tako v medijih, filmih, kakor tudi v šolskih programih).* Zaradi teh razlogov je bila ta filmska koprodukcija velik šok za zahodni, kakor tudi vzhodno blok. To je povzročilo eksplozijo publicitete po celem svetu in bistveno pospešilo odkrivanje Plitviških jezer kot svetovne turistične atrakcije.

Kristalno čista voda v slapu.Prvi hrvaški nacionalni park, ustanovljen leta 1949, zaradi naravne lepote, ki pušča brez diha in predstavlja fenomen kraške hidrogeologije. Galerija 16-ih jezer, znanih po svojih barvah, ki se stalno spreminjajo od turkizne do zelene, sive ali modre, ustvarjenih z naravnimi procesi iz travertinskih pregrad, tvori neverjetno kolekcijo potokov, slapov, gozdov in rastlinskega ter živalskega sveta.
Zanimivo je, da jezera skozi čas menjajo obliko. Zaradi posebne vrste bilk in kemijske sestave sten, ki topijo svoje minerale v vodi, prihaja do sedimentacije približno sedmih milimetrov na leto, na stenah, ki so v vodi. Zaradi tega se oblika dna vsakega jezera menja. Isti proces lahko spremeni njihovo obliko in velikost.
Veliko stez in lesenih mostičkov ter vožnja z električno ladjo in vlakcem nudijo obiskovalcem možnost, da doživijo ta posebni fenomen vode in krasa od blizu in neposreden način.

* Vztrajno in dolgotrajno izmišljanje sovražnikov verjetno ni popravilo kvalitete življenja v bivši Jugoslaviji, je pa zagotovo pripomoglo k ustvarjanju nacionalne paranoje, ki je bila eden od vzrokov za vojno in razpad te nesrečne države.

Izleti in voden ogled po nacionalnem parku

Za skupinske prihode s področja Istre in Kvarnerja vožnja traja od 2,5 do 4 ure v eno smer in vsebuje en daljši in nekaj krajših postankov. Prihod v nacionalni park je planiran okoli 12.30. Sledi ogled nacionalnega parka v trajanju približno tri ure in pol, pri čemer se obide štiri nižja jezera (Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac in Novakovića Brod) od 16-ih. Vključuje pešačenje približno osem kilometrov in dve vožnji z ladjo. Po ogledu je običajno organizirano kosilo, počitek in povratek.
Priporočamo športna oblačila in obutev za daljšo hojo. Ni priporočljivo za otroke mlajše od 4 let.

Drevo posebne oblike.Jezera kot steklene terase.Postrvi plavajo brez strahu.Patka kot dekoracija.

Slap, jezero in spet...Pot skozi vodo.Hitra voda.Potok v gozdu.