Brioni

 

Brionsko otočjeBrionsko otočje sestavlja 14 nenaseljenih otokov in otočkov. Celotna površina arhipelaga je približno 34 kvadratnih kilometrov in je izjemen spoj naravnih lepot in kulturnozgodovinske zapuščine. Največji otok je Veli Brion, kjer se nahaja Nacionalni park, površine 6 kvadratnih kilometrov in 24 km obale. Sledi Mali Brion, površine okoli 1 kvadratnega kilometra in 8 km obale. Ostali otoki so veliko manjši. Najvišji vrh Brionov je visok samo 55m. Avtohtono rastlinje, izredno očuvana mediteranska makija, livade, za kateri se brezbrižno pasejo jeleni lopatarji, mufloni, ter zebre, somalijske ovce, indijska goveda, enogrbe kamele, lame in sloni. Zanimivo je tudi dejstvo, da je na otoku Veli Brion odkritih celo 200 odtisov dinozavrov. Vse to sestavlja dele brionske krajine in izletniškega programa. Brioni so v bivši Jugoslaviji bili statusni simbol, kjer so se sestajali vodilni ljudje Komunistične partije Jugoslavije pod vodstvom Josipa Broza – Tita. Po njegovi smrti leta 1980 se začne razmišljati o turistični uporabi otočja. Brione se v turistične namene začne uporabljati šele leta 1983. In od takrat predstavljajo ne obhodni cilj mnogih obiskovalcev. Še zmeraj Brioni predstavljajo sinonim za bogastvo, pomembnost in status. Tako tudi danes hrvaški predsednik tu gosti sestanke z državniki in sprejema veleposlanike. Za potrebe Hrvaške vlade je na voljo 6 rezidenc. Za turiste se lahko Vila Primorka najame za 13500 kun na dan.

 

Ogled znamenitosti

 

Brioni Inseln.Brionsko otočje: po prihodu v Nacionalni Park se gostje vkrcajo v električni vlak, s katerim se obišče oddaljena arheološka najdišča: zaliv Verige z ostanki rimske vile Rustica-e iz 1.st. Pot vodi skozi safari park v katerem v skladnem sobivanju živijo afriške živali. Po vožnji z električnim vlakcem sledi sprehod z vodičem. Obišče se Arheološki muzej otoka nameščenem v beneškem gradu iz 16.st. in mala gotska cerkev Sv. Germana iz 15.st. s stalno izložbo kopij fresk in glagojskih spomenikov Istre. Sledi ogled naravoslovne zbirke in razstave Tito na Brionih.
Ta ogled s postanki traja 3 ure in 30 minut.

Otok Veli Brion na katerem se nahaja nacionalni park se lahko obišče na eden od naslednjih načinov.:

Izleti s hitro ladjo

 

Cena za izlete s hitro ladjo (Prince of Venice, Adriatic Jet) iz Umaga ali Novigrada je 370 kun, in iz Poreča, Vrsarja ali Rovinja 340 kun za odrasle z vključeno vstopnico v nacionalni park, vodičem in avtobusnim prevozom do ladje in nazaj. Ta izlet se izvaja vsako nedeljo od 24.junija do 16.septembra 2018.

Načrt izleta:
8:45 odhod ladje iz Poreča
9:45 odhod iz Rovinja
Ogled NP Brioni (oko 3:30 h)
14:30 odhod iz Brionov
15:00 prihod v Rovinj
15:30 prihod v Poreč

 

Izlet Pulj - Brioni

 

Izlet z ladjo iz Pulja na Brione stane 300 kun in vključuje strokovno vodenje in vstopnico. Ta izlet se v konici sezone odvija vsak dan.

Obisk Nacionalnega parka Brioni

 

Nudimo online vstopnice za Nacionalni park Brioni. Najugodnejše je z lastnim prevozom do Fažane. Tu se izleti izvajajo 6-krat dnevno. Odhodi ladij so: 9:00, 10:00, 11:30, 13:30 ter ob 15:30. Vsekakor je potrebno karte rezervirati dovolj zgodaj pred odhodom, ker obstajajo termini ob koncu tedna, ki so zasedeni s skupinami; v konici sezone je najtežje dobiti karto na ladji, ki izpluje ob 10:00. Včasih je možno, da je prostor na ladji, vendar ga ni na električnem vlakcu, ko se le-ta napolni.

Cene za odrasle so:
125 kun v januarju, februarju, novembru in decembru,
170 kun v marcu aprilu maju in oktobru,
200 kun v juniju in septembru,
210 kun v juliju in avgustu.
Cena vključuje vodenje, vožnjo z ladjo ter vstopnico v Nacionalno park. Ob prijavi je potrebno izbrati termin in jezik vodiča. Najenostavneje je parkirati zraven stare tovarne »Badel« v Ulici 1. Maja, za ceno 4 kun na uro s plačilom ob odhodu. Najceneje parkirišče je na izhodu iz Fažane proti Pulju (cena 10 kun na dan).
Iz Pulja do Fažane se lahko pride s primestnim avtobusom.

Kratki izleti

 

Za skupine je možno organizirati izlet s kopanjem in kosilom, tudi brez vstopa v NP, oziroma samo panoramsko vožnjo. Izlet fish-picnic iz Fažane ali Pulja sestavlja panoramska vožnja okoli arhipelaga in kopanje na otoku Sveti Jerolim. Cena je 225 kun za odrasle in vključuje aperitiv in kosilo s pijačo.
Več o izletih fish-picnic iz drugih luk.
Na kraju samem je možen zaseben ogled nacionalnega parka ob posebni najavi.

 

LimRovinjIzlet z ladjo: Pula-Rovinj-Lim-Vrsar (Fish Picnic)

Sveta Eufemia, RovinjOtok Sveti NikolaSveta Eufemia, Rovinj


Za več informacij pokličite g. Nenad Heinrich na 0038598232083 ali pošljite e-poštno zahtevo. Tukaj so splošni pogoji ekskurzij.