Brionsko otočje-izleti z ladjo iz Istre

V naslednjih poglavjih podajamo kratek opis Brionov in možnosti izletov brez vstopa v narodni park (privatne vožnje, fish picnic, iskanje delfinov). Kopalni odmor se izvaja predvsem na otoku Sveti Jerolim, ki se nahaja v južnem delu Brionskega arhipelaga. Sledi opis ogleda parka in izletov, ki vključujejo organiziran obisk narodnega parka (otok Veli Brion).

Brioni

Brijuni islands.Brionsko otočje sestavlja 14 nenaseljenih otokov in otočkov. Celotna površina arhipelaga je približno 34 kvadratnih kilometrov in je izjemen spoj naravnih lepot in kulturnozgodovinske zapuščine. Največji otok je Veli Brion, kjer se nahaja Nacionalni park, površine 6 kvadratnih kilometrov in 24 km obale. Sledi Mali Brion, površine okoli 1 kvadratnega kilometra in 8 km obale. Ostali otoki so veliko manjši. Najvišji vrh Brionov je visok samo 55 m.
Avtohtono rastlinje, izredno očuvana mediteranska makija, livade, za kateri se brezbrižno pasejo jeleni lopatarji, mufloni, ter zebre, somalijske ovce, indijska goveda, enogrbe kamele, lame in sloni. Zanimivo je tudi dejstvo, da je na otoku Veli Brion odkritih celo 200 odtisov dinozavrov. Vse to sestavlja dele brionske krajine in izletniškega programa. Brioni so v bivši Jugoslaviji bili statusni simbol, kjer so se sestajali vodilni ljudje Komunistične partije Jugoslavije pod vodstvom Josipa Broza – Tita. Po njegovi smrti leta 1980 se začne razmišljati o turistični uporabi otočja. Brione se v turistične namene začne uporabljati šele leta 1983. In od takrat predstavljajo ne obhodni cilj mnogih obiskovalcev. Še zmeraj Brioni predstavljajo sinonim za bogastvo, pomembnost in status. Tako tudi danes hrvaški predsednik tu gosti sestanke z državniki in sprejema veleposlanike. Za potrebe Hrvaške vlade je na voljo 6 rezidenc. Za turiste se lahko Vila Primorka najame za 2400 € na dan.
Tako je vseh 14 otokov otočja: Veli Brijun (narodni park), Sveti Jerolim (primeren za kopanje), Vanga (slavna Titova rezidenca), Mali Brijun (gledališče Ulysses), Kozada, Vrsar, Gaz, Pusti Otok, Galija, Obljak, Grunj, Supin, Sveti Marko, Supinić.

Izleti brez vstopa v narodni park

V tem razdelku opisujemo izlete, ki ne vključujejo obiska narodnega parka, temveč panoramsko vožnjo. Kopalni odmor je lahko na odprtem morju ali na otoku Sveti Jerolim. Za privatne izlete, se o trajanju lahko dogovorimo s potniki, izleti na ribji piknik trajajo približno 5 ur, iskanje delfinov približno 3 ure, najkrajše vožnje iz Fažane pa trajajo približno 90 minut.

Privatna vožnja skozi arhipelag

Ladjica Elen, FažanaZa majhne skupine je možno organizirati zasebni izlet brez vstopa v nacionalni park (panoramsko vožnjo). Cena je od 200 € (1506,90 kn) za skupino do 12 oseb. Vožnja traja približno 1 uro in 45 minut. Kopanje na otoku Sveti Jerolim je opcionalno in stane od 4 € po osebi. Časi odhodov so ob 09.00, 12.00, 14.00 in 19.00 (delfini). Pitje je opcionalno.

Kratki izleti skozi arhipelag

Glassboat Igor, Fažana.Vožnja traja približno 2 uri. Kopanje na otoku Sveti Jerolim je opcionalnoin stane od 4 €. Časi odhodov so ob 09:00, 12:00, 14:00 in 19:00 (delfini). Cena posamezne vstopnice je 30,00 € (226,04 kn), vključene so pijače. Privlačna je tudi različica s glassboat-om iz Fažane.

Izleti tipa fish picnic

Za skupine (in posameznike) je možno organizirati izlet s kopanjem in kosilom, tudi brez vstopa v narodni park, oziroma samo panoramsko vožnjo. Izlet fish picnic iz Pulja ali Fažane sestavlja panoramska vožnja okoli arhipelaga in kopanje na otoku Sveti Jerolim. Cena je 45,00 € (339,05 kn) za odrasle in vključuje aperitiv in kosilo s pijačo. Ti izleti trajajo približno 5 ur.

Safari z delfini

Iskanje delfinov.Iskanje delfinov se lahko začne tudi iz Pulja ali Fažane in vključuje panoramsko vožnjo po arhipelagu, aperitiv in večerjo s pijačo. Vstop v narodni park ni vključen. Cena je 40,00 € (301,88 kn) za odrasle. Ti izleti se izvajajo zvečer in trajajo približno 3 ure.

Izleti z vstopom v narodni park

V tem delu najprej opišemo voden ogled po narodnem parku. Sledijo izleti, ki vključujejo obisk narodnega parka (3 ure in 30 minut, kot je opisano). Izleti z ladjo Srebreno trajajo ves dan, poldnevni izleti iz Pulja trajajo približno 6 ur in najkrajši obiski (s trajektom) iz Fažane pa približno 4 ure.

Ogled znamenitosti

Brijuni, foto safari: afriške zebre.Po prihodu v narodni park (otok Veli Brion) se gostje vkrcajo v električni vlak, s katerim se obišče oddaljena arheološka najdišča: zaliv Verige z ostanki rimske vile Rustica-e iz 1.st. Pot vodi skozi safari park v katerem v skladnem sobivanju živijo afriške živali. Po vožnji z električnim vlakcem sledi sprehod z vodičem. Obišče se Arheološki muzej otoka nameščenem v beneškem gradu iz 16. stoletja in mala gotska cerkev Sv. Germana iz 15. stoletja s stalno izložbo kopij fresk in glagojskih spomenikov Istre. Sledi ogled naravoslovne zbirke in razstave "Tito na Brionih". Ta ogled s postanki traja 3 ure in 30 minut.

Fish picnic z obiskom narodnega parka Brioni

Ladja Srebreno, Pula.Izlet poteka s čolnom Srebreno. Cena je 65,00 € (489,74 kn) za odrasle. Cena vključuje vstopnico v narodni park s celotnim programom, pijačo dobrodošlice, kosilo s pijačo in vstopnico za kopanje na otoku Sveti Jerolim (južni del brionskega arhipelaga). Poiščite več informacij o rezervacijah in odhodih iz Pulja (od 8.00 do 17.00) ali Fažane (od 9.00 do 16.00).

Poldnevni izlet iz Pulja

Ladja Martinabela, Pula.Ta izlet iz Pulja se začne okoli 10.45 in konča okoli 17.00. Na voljo je tudi popoldanska različica od 14.45 do 20.00. Cena je 56,00 € (421,93 kn) za odrasle in vključuje vožnjo z ladjo in vstopnico za narodni park. Poiščite več informacij in možnost rezervacije.

Obisk narodnega parka Brioni (s trajektom iz Fažane)

Informacije in vstopnice za Nacionalni park Brioni lahko dobite pokličem na 0038552525883. Najugodnejše je z lastnim prevozom do Fažane. Tu se izleti izvajajo 6-krat dnevno. Odhodi ladij so: 9.00, 10.00, 11.30, 13.30, 14.30 ter ob 15:30. Vsekakor je potrebno karte rezervirati dovolj zgodaj pred odhodom, ker obstajajo termini ob koncu tedna, ki so zasedeni s skupinami; v konici sezone je najtežje dobiti karto na ladji, ki izpluje ob 10:00. Včasih je možno, da je prostor na ladji, vendar ga ni na električnem vlakcu, ko se le-ta napolni.
Vožnja od Fažane do otoka Veli Brijun traja približno 15 minut. Sledi voden ogled Brionov (3 ure in pol) in povratek. Celotno potovanje traja približno 4 ure. Cena je odvisna od sezone. Sledijo okvirne cene v evrih, izračunane iz lanskih cen v kunah.
Za odrasle so cene junija, julija, avgusta in septembra 40 € (301,38 kn), oktobra, novembra in decembra 30 € (226,04 kn), v ostalih mesecih pa 26,50 € (199,66 kn). Cena vključuje prevoz s trajektom do otoka Veli Brion in nazaj, ter že opisan obisk narodnega parka. Hrana in pijača niso vključeni.