Plitvička Jezera: opis i izleti iz Istre i Rijeke

Opis nacionalnog parka i vođene ture.

Iako se radi o autobusnoj vožnji, neusporediva ljepota Plitvičkih Jezera tjera nas uvrstiti i ovaj cilj u ponudu najvažnijih atrakcija. Tu je i mala vožnja električnim brodom po jezeru Kozjak.

Plitvička Jezera

Plitvice.Ovaj nacionalni park upisan je u UNESCO-v popis svjetske kulturne i prirodne baštine 1979. godine, kao neusporediv prirodni fenomen, područje izvanredne prirodne ljepote i estetske vrijednosti. To je najsjajniji biser između svih hrvatskih prirodnih ljepota.
Između 1962 i 1968 veliki dio serije od 11 filmova po romanima pisca Karla Maya sniman je u Hrvatskoj. Čak i najuspješniji film u ovoj seriji, "Blago Srebrnog Jezera" (originalno: "Der Schatz im Silbersee") je sniman na nekoliko mjesta u nacionalnom parku. (U filmu, jezero Kaluđerovac bilo je inspiracija za Silbersee). U vrijeme socijalizma u bivšoj Jugoslaviji i Titove diktature, te podjele na bipolarni istočno-zapadni svijet, filmska koprodukcija između bivše Jugoslavije i Njemačke, odjeknula je senzacionalno. Čak i više zato, jer je na području bivše Jugoslavije, kao i u cijelom bivšem Istočnom bloku neprestano naglašavana uloga Njemačke u Drugom svjetskom ratu, kako u medijima, filmovima, pa čak i u školskim programima.* Iz tih je razloga, ova filmska koprodukcija bila priličan šok i za istočni i zapadni blok. To je uzrokovalo eksploziju publiciteta u cijelom svijetu i ubrzalo otkrivanje Plitvičkih Jezera kao svjetske turističke atrakcije.

Slap na Plitvicama.Kao prvi hrvatski nacionalni park osnovan je 1949. godine zbog prirodne ljepote koja ostavlja bez daha, a predstavlja fenomen krške hidrogeologije. Galerija od 16 jezera poznatih po svojim bojama koje se stalno mijenjaju od tirkizne do zelene, sive ili plave, stvorene su prirodnim procesima od sedrenih barijera i tvore izvanrednu kolekciju potoka, slapova, šuma, biljnog i životinjskog svijeta.
Interesantno je da jezera tijekom vremena mijenjaju oblik. Zbog posebne vrste biljaka, te kemijskog sastava stijena koje otapaju svoje minerale u vodi, dolazi do sedimentacije od oko 7 milimetara na godinu na stijenama, i biljkama koje su u vodi. Zbog toga se oblik dna svakog jezera mijenja. Isti proces može promijeniti i njihov oblik i veličinu.
Mnogo staza i drvenih mostića, te vožnje električnim brodom i vlakićem daju posjetiteljima mogućnost da dožive ovaj poseban fenomen vode i krša na blizak i neposredan način.

* Uporno i dugotrajno izmišljanje neprijatelja, vjerojatno nije popravilo kvalitetu života u bivšoj Jugoslaviji, ali je sigurno pomoglo stvaranju nacionalne paranoje, koja je bila jedan od uzroka rata i raspada te nesretne zemlje.

Vođena tura po nacionalnom parku

Za grupne dolaske s područja Istre i Kvarnera vožnja traje od 2,5 do 4 sata u jednom smjeru i sadrži jednu dužu i nekoliko kraćih pauza. Dolazak u nacionalni park planiran je oko 12:30. Slijedi razgled Nacionalnog parka u trajanju od oko tri i pol sata, pri čemu se obilaze 4 niža jezera (Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod) od njih 16, a uključuje pješačenje od oko 8 kilometara i dvije vožnje brodom. Po obilasku je obično organiziran ručak te odmor i povratak.
Preporučujemo sportsku odjeću te obuću za duže hodanje. Ne preporučuje se za djecu do 4 godine.

Stablo posebnog oblika.Jezera kao predivne terase.Pastrve su pitome.Patka iz Plitvice.

Prilaz k rijeci Korani.Slapovi pa jezera pa ponovo...Staza kroz vodu.Šuma i brzaci.