Plitvicei tavak: leírás és kirándulások Isztriából és Fiuméból

Leírások és kirándulások.

A Plitvicei-tavak szépsége arra késztet bennünket, hogy ezt a célt is beépítsük a legfontosabb látnivalók kínálatába. A Kozjak-tavon egy kis elektromos hajóút is található.

Nemzeti Park

Plitvice.A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979-ben az UNESCO világörökségi listáján szerepel, mint egyedülálló természeti jelenség, rendkívüli természeti szépség és esztétikai érték. Ez a legrangosabb gyöngy az összes horvát természeti szépség között.
1962 és 1968 között Karl May regényeinek 11 filmsorozatának nagy része Horvátországban készült. Még a sorozat legsikeresebb filmjét is, A Kincs Az Ezüst-tóban (eredeti: "Der Schatz im Silbersee") a nemzeti park számos helyén forgatták. (A Kaluđerovac tó inspiráció volt a Silbersee filmben). A volt Tito-i Jugoszlávia ideje alatt, valamint a bipoláris kelet-nyugat világmegoszlás alatt, a film koprodukció a volt Jugoszlávia és Németország között szenzációként robbant be. Legfőképp azért, mert a volt Jugoszláviában mint ahogy az egész Keleti blokkban is állandóan hangsúlyozták Németország szerepét a Második világháborúban, a médiákban, filmekben, még az iskolai programokban is.* Azok az indokok miatt ez a film-koprodukció igazi sokk volt, mint a keleti úgy a nyugati blokk számára is. Ez óriásira növelte a film publicitását az egész világon és meggyorsította a Plitvicei Tavak megismerését, mint turisztikai világ atrakciót.

Kristálytiszta víz a vízesésben.Mint az első horvát nemzeti park, 1949-ben alakult lélegzetelállító szépségével, és a karszt hidrogeológiai jelenségeként. A 16 tóból álló galéria mely ismert gazdag szin világáról melyek állandóan változnak a türkiztől a zöldig, szürke vagy kék, a természet szüleménye s igy egy kollekciót alkot mely vízesésekből, tavakból, erdőkből, a gazdag növény és állatvilágból áll.
Érdekesség még, hogy a tavak idővel változtatják alakjukat. A különleges növényvilág, valamint a sziklák kémiai összetétele miatt a kőzet évi ülepedése kb. 7 mm és a növényvilágé mely a vízben van. Ezért változhat a tavak alakja és nagysága.
A sok utacska, fahidak, valamint az elektromos csónak és vonat lehetővé teszi a látogatók számára, hogy ezt a természeti csodát közvetlen közelről megélhessék és megtapasztalják.

*A tartós és elhúzódó ellenségkereső képzelgés, ami a volt Jugoszláviában sem javította az életminőséget de nemzetiségi paranoiához vezetett s hozzájárult annak széthullásához.

Kirándulás Plitvice-be

Az Isztráról és Kvarnerről érkező csoportok útja 2,5-től 4 óráig tart egy irányban s egy hosszabb és néhány rövidebb szünetet tartalmaz. Az érkezés 12:30 –ra van előlátva. Következik a nemzeti park körbenjárás ami kb. 3 óra 30 percig tart s lehetőség nyilik a 4 alacsonyabban fekvő tó meglátogatása (Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac és Novakovića Brod) a 16-ból. Ezen belül 8 km-es gyalogtúra és két hajókirándulást terveznek. Általában szervezett ebéd és pihenőt. Majd visszatérést tartalmaz a túra.
Javasoljuk a sportruházat és sportcipő használatát hosszabb gyaloglásra. Nem ajánlott 4 év alatti gyermekek számára

A fa.Tavak.Pisztráng.Kacsa.

Vízesés, tó, és újra ...Pálya.Gyors víz.Patakok az erdő.