Nacionalni park Brijuni.

Otoci Brijuni Brijunsko otočje sastoji se od 14 nenastanjenih otoka i otočića. Ukupna površina cijelog arhipelaga je oko 34 kvadratna kilometra i izuzetan je spoj prirodnih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine. Najveći otok je Veli Brijun, na kojem je Nacionalni Park. Površina mu je oko 6 kvadratnih kilometara, a duljina obale oko 24 km. Slijedi Mali Brijun, površine oko 1 kvadratni kilometar, a duljine obale oko 8 km. Ostali otoci su puno manji.
Najviši vrh Brijuna visok je samo 55 m.
Autohtono raslinje, izvanredno očuvana mediteranska makija, livade na kojima bezbrižno pasu jeleni lopatari, aksisi i mufloni, te zebre, somalijske ovce, indijska goveda, jednogrbe deve, lame i slonovi. Zanimljiva je i činjenica da je na otoku Veli Brijun otkriveno čak 200 otisaka dinosaura. Sve su to dijelovi su brijunskog krajobraza i izletničkog programa. Brijuni su u bivšoj Jugoslaviji bili statusni simbol, te su se ovdje sastajali vodeći ljudi Komunističke partije Jugoslavije, pod vodstvom Josipa Broza - Tita. Nakon njegove smrti, 1980. godine, počinje se razmišljati o turističkoj namjeni. Brijuni su otvoreni za turiste tek 1983. godine, i od tada predstavljaju nezaobilazni cilj mnogih posjetitelja. I dalje, Brijuni su sinonim za bogatstvo, važnost i status. I danas, hrvatski predsjednik ovdje održava sastanke s državnicima, prima veleposlanike. Za potrebe Hrvatske Vlade, nudi se 6 rezidencija. Za turiste, Vila Primorka može se unajmiti za 13500 HRK na dan.

Razgled Brijuna

Brioni islands Po dolasku u Nacionalni Park, gosti se ukrcavaju u električni vlak, kojim se posjećuju udaljeni arheološki lokaliteti: zaljev Verige s ostacima rimske vile rusticae iz I st.n.e. Put vodi kroz safari park u kojem u skladnoj zajednici žive afričke životinje. Nakon vožnje električnim vlakom slijedi šetnja s vodičem. Posjećuje se Arheološki muzej otoka smješten u mletačkom kaštelu iz 16 st. te mala gotička crkva Sv. Germana iz 15.st. sa stalnom izložbom kopija fresaka i glagoljskih spomenika Istre. Slijedi razgledavanje prirodoslovne zbirke te izložbe Tito na Brijunima. Ovakav razgled s pauzom traje oko 3 sata i 30 minuta.

Otok Veli Brijun, na kojem se nalazi nacionalni park, može se posjetiti na jedan od sljedećih načina.

 

Izlet Istra - Brijuni

Iz Poreča i Rovinja ide izlet brodom koji košta 485 kuna. U cijenu je uključen ručak, aperitiv, vodič i autobusni prijevoz do broda za cijelu obalu od Rovinja do Umaga.

Izlet s brodom iz Pule na Brijune košta do 300 HRK i uključuje stručno vođenje i ulaznicu. Ovaj izlet u špici sezone ide svaki dan.

Posjeta Nacionalnom Parku Brijuni.

Nudimo online ulaznice za Nacionalni Park Brijuni. Najpovoljnije je vlastitim prijevozom doći u Fažanu. Tu izleti polaze 6 puta na dan. Polasci broda su u 9:00, 10:00, 11.30, 13.30, 14:30 te 15:30. Svakako treba rezervirati karte dovoljno rano prije polaska, jer postoje termini na kraju tjedna koji su opterećeni s grupama a u špici sezone najteže je dobiti mjesto na brodu koji kreće u 10:00. Ponekad je moguće da ima mjesta na brodu ali nema mjesta u električnom vlaku koji se puni tako da svi putnici prate vodiča na jednom jeziku.
Za odrasle, cijene su:
150 kn u siječnju, veljači, studenom i prosincu,
180 kn u ožujku, travnju,svibnju i listopadu,
220 kn u lipnju i rujnu,
220 kn u srpnju i kolovozu.

Cijena uključuje vođenje, vožnja brodom i ulaznicu u Nacionalni park. Prilikom prijave treba izabrati termin te jezik vodiča. Najjednostavnije je parkirati pokraj stare tvornice "Badel", u Ulici 1. Maja, po cijeni od 4 HRK na sat, s naplatom na izlazu. Najjeftinije je parkiralište na izlazu iz Fažane prema Puli. Cijena je 10 kn na dan.
Do Fažane se može doći i autobusom iz Umaga, Novigrada, Poreča itd. Takav izlet košta 415 kn.

 

Kratki izleti

Za grupe, moguće je organizirati izlet s kupanjem i ručkom, ali i bez ulaska u NP, odnosno samo panoramsku vožnju. Izlet tipa fish-picnic iz Fažane ili Pule sadrži panoramsku vožnju oko arhipelaga i kupanje na otoku Sveti Jerolim. Cijena je 225,00 HRK za odrasle i uključuje, aperitiv te ručak s pićem.
Više o izletima tipa fish-picnic iz drugih luka.
Na kraju, moguća je i privatna posjeta nacionalnom parku, ali uz posebnu najavu.

LimRovinjMore: modro i zeleno.

Sveta FumaOtok Sveti Nikola pokraj Poreča.Interier crkve Svete Eufemije.

Za više informacija o izletu na Brijune, nazovite (može i WhatsUp, Viber i FaceTime) direktno Renatu na 00385989485604 ili Nenada Heinricha na 0038598232083 ili pošaljite ili pošaljite E-mail. Više o EXCURSIONS AND SERVICES HEINRICH. Naše ostale atraktivne destinacije: Venecija i Plitvička jezera. Opći uvjeti putovanja su ovdje.