Izleti brodom na Brijune

Na ovoj stranici dajemo opis brijunskog arhipelaga i vođene ture (pješke i električnim vlakom) kroz otok Veli Brijun (nacionalni park), nabrajamo izlete s posjetom nacionalnom parku te razne varijante izleta bez ulaska u nacionalni park s polaskom iz Pule ili Fažane.

Opis arhipelaga Brijuni

Otoci BrijuniBrijunsko otočje sastoji se od 14 nenastanjenih otoka i otočića. Ukupna površina cijelog arhipelaga je oko 34 kvadratna kilometra i izuzetan je spoj prirodnih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine. Najveći otok je Veli Brijun, na kojem je nacionalni park. Površina mu je oko 6 kvadratnih kilometara, a duljina obale oko 24 km. Slijedi Mali Brijun, površine oko 1 kvadratni kilometar, a duljine obale oko 8 km. Ostali otoci su puno manji. Najviši vrh Brijuna visok je samo 55 m.
Autohtono raslinje, izvanredno očuvana mediteranska makija, livade na kojima bezbrižno pasu jeleni lopatari, aksisi i mufloni, te zebre, somalijske ovce, indijska goveda, jednogrbe deve, lame i slonovi. Zanimljiva je i činjenica da je na otoku Veli Brijun otkriveno čak 200 otisaka dinosaura. Sve su to dijelovi su brijunskog krajobraza i izletničkog programa. Brijuni su u bivšoj Jugoslaviji bili statusni simbol, te su se ovdje sastajali vodeći ljudi Komunističke partije Jugoslavije, pod vodstvom Josipa Broza - Tita. Nakon njegove smrti, 1980. godine, počinje se razmišljati o turističkoj namjeni. Brijuni su otvoreni za turiste tek 1983. godine, i od tada predstavljaju nezaobilazni cilj mnogih posjetitelja. I dalje, Brijuni su sinonim za bogatstvo, važnost i status. I danas, hrvatski predsjednik ovdje održava sastanke s državnicima, prima veleposlanike. Za potrebe Hrvatske Vlade, nudi se 6 rezidencija. Za turiste, Vila Primorka može se unajmiti za 18000 HRK (2400 €) na dan.
Dakle, svih 14 otoka arhipelaga su: Veli Brijun (nacionalni park), Sveti Jerolim (pogodan za kupanje), Vanga (poznata Titova rezidencija), Mali Brijun (Kazalište Ulysses), Kozada, Vrsar, Gaz, Pusti otok, Galija, Obljak, Grunj, Supin, Sveti Marko, Supinić.

Opis posjete nacionalnom parku (vođena tura)

Brioni islandsPo dolasku u nacionalni park (otok Veli Brijun), gosti se ukrcavaju u električni vlak, kojim se posjećuju udaljeni arheološki lokaliteti: zaljev Verige s ostacima rimske vile rusticae iz I st.n.e. Put vodi kroz safari park u kojem u skladnoj zajednici žive afričke životinje. Nakon vožnje električnim vlakom slijedi šetnja s vodičem. Posjećuje se Arheološki muzej otoka smješten u mletačkom kaštelu iz 16 st. te mala gotička crkva Sv. Germana iz 15.st. sa stalnom izložbom kopija fresaka i glagoljskih spomenika Istre. Slijedi razgledavanje prirodoslovne zbirke te izložbe "Tito na Brijunima". Ovakav razgled s pauzom traje oko 3 sata i 30 minuta.

Izleti s ulaskom u nacionalni park

U ovom odjeljku opisujemo izlete koji uključuju posjetu nacionalnom parku, u trajanju od 3 sata i 30 minuta, kako je opisano. Izleti s brodom Srebreno traju cijeli dan, poludnevni izleti iz Pule traju oko 6 sati, a najkraće su posjete iz Fažane koje traju oko 4 sata.

Cjelodnevni fish picnic s posjetom nacionalnom parku

Brod Srebreno, Pula.Izlet se izvodi brodom Srebreno. Cijena je 450 HRK za odrasle. Cijena uključuje ulaznicu u nacionalni park s kompletnim programom, piće dobrodošlice, ručak s pijačom te ulaznicu na kupanje na otoku Sveti Jerolim na jugu brijunskog arhipelaga. Potražite više informacija o rezervacijama te polascima iz Pule (od 8:00 do 17:00) ili Fažane (od 9:00 do 16:00).

Poludnevni izlet iz Pule

Brod Martinabela, Pula.Ovaj izlet iz Pule kreće oko 10:45 i završava oko 17:00. Postoji i popodnevna varijanta od 14:45 do 20.00. Cijena je 370 HRK za odrasle, a uključuje vožnju brodom i ulaznicu u nacionalni park. Potražite više informacija i mogućnost rezervacije.

Linija iz Fažane

Potrebna je najava na 0038552525883. Najpovoljnije je vlastitim prijevozom doći u Fažanu, od kud kreće brod, koji je u vlasništvu nacionalnog parka. Polasci broda su u 9:00, 10:00, 11.30, 13.30, 14:30 te 15:30 (dakle, 6 puta na dan). Svakako treba rezervirati karte dovoljno rano prije polaska, jer postoje termini na kraju tjedna koji su opterećeni s grupama a u špici sezone najteže je dobiti mjesto na brodu koji kreće u 10:00. Ponekad je moguće da ima mjesta na brodu ali nema mjesta u električnom vlaku koji se puni tako da svi putnici prate vodiča na jednom jeziku. Vožnja preko Fažanskog Kanala traje oko 15 minuta. Slijedi razgled Brijuna s vodičem (cca 3 i pol sata) i povratak. Cijelo putovanje traje oko 4 sata.
Za odrasle, cijene su 250 HRK u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu, te 200 HRK u ostalim mjesecima. Cijena uključuje prijevoz brodom do otoka Veli Brijun (i natrag), te opisanu posjetu nacionalnom parku.

Izleti bez ulaska u nacionalni park

U ovom odjeljku opisujemo izlete koji ne uključuju posjetu nacionalnom parku, nego se radi o panoramskoj vožnji. Pauza za kupanje može biti na otvorenom moru ili na otoku Sveti Jerolim, na južnom dijelu brijunskog arhipelaga. Izleti tipa fish picnic traju oko 5 sati, traženje delfina oko 3 sata, a najkraće su vožnje iz Fažane koje traju oko 90 minuta.

Fish picnic s panoramskom vožnjom oko nacionalnog parka

Korkyra, Pula.Izleti se izvode raznim brodovima iz Pule ili Fažane. Cijena je oko 250 HRK za odrasle. Cijena uključuje piće dobrodošlice te ručak s pijačom. U ljetnoj sezoni je organizirano kupanje na otoku Sveti Jerolim, a izvan sezone, uobičajena je pauza u Fažani (ako brod krene iz Pule). Potražite više informacija o rezervacijama te polascima iz Pule ili Fažane.

Traženje dupina oko Brijuna

Traženje dupina.Područje između otoka Vanga i Vrsar, s zapadne strane brijunskog arhipelaga, bogato je ribom, te predstavlja cilj izleta u kojim se traži dupine. Ovi izleti izvode se u večernjim satima i traju oko 3 sata. Cijena je od 220 HRK za odrasle, a uključuje piće dobrodošlice, te večeru s pijačom. Potražite više informacija i mogućnost rezervacije za polaske iz Pule ili Fažane.

Privatna vožnja arhipelagom

Brodica Elen, Fažana.Za male grupe, moguće je organizirati privatni izlet s kupanjem bez ulaska u nacionalni park, odnosno samo panoramsku vožnju. Cijena je od 1500,00 HRK za grupu do 12 osoba. Vožnja traje oko 1 sat i 45 minuta. Kupanje na otoku Sveti Jerolim (ulaznica košta od 25 HRK) i konzumacija pića su opcionalni. Vremena polaska su u 09:00, 12:00, 14:00 te 19:00 (delfini).

Kratke vožnje arhipelagom

Brod sa staklenim dnom: Igor.Najkraća pojedinačna vožnja kroz arhipelag Brijuni traje 90 minuta. Katamaran sa staklenim dnom iz Fažane je atraktivna varijanta za obitelji s djecom, po cijeni od oko 150 HRK za odraslu osobu.