U sljedećim poglavljima dajemo kratki opis otočja Brijuni te mogućnosti izleta bez ulaska u nacionalni park (privatne vožnje, fish picnic, traženje delfina). Pri tome se pauza za kupanje izvodi uglavnom na otoku Sveti Jerolim, koji se nalazi u južnom dijelu Brijunskog arhipelaga. Slijedi opis organiziranoig razgleda nacionalnog parka te izleta koji ga uključuju.

Nacionalni park Brijuni

Otoci Brijuni Brijunsko otočje sastoji se od 14 nenastanjenih otoka i otočića. Ukupna površina cijelog arhipelaga je oko 34 kvadratna kilometra i izuzetan je spoj prirodnih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine. Najveći otok je Veli Brijun, na kojem je nacionalni park. Površina mu je oko 6 kvadratnih kilometara, a duljina obale oko 24 km. Slijedi Mali Brijun, površine oko 1 kvadratni kilometar, a duljine obale oko 8 km. Ostali otoci su puno manji.
Najviši vrh Brijuna visok je samo 55 m.
Autohtono raslinje, izvanredno očuvana mediteranska makija, livade na kojima bezbrižno pasu jeleni lopatari, aksisi i mufloni, te zebre, somalijske ovce, indijska goveda, jednogrbe deve, lame i slonovi. Zanimljiva je i činjenica da je na otoku Veli Brijun otkriveno čak 200 otisaka dinosaura. Sve su to dijelovi su brijunskog krajobraza i izletničkog programa. Brijuni su u bivšoj Jugoslaviji bili statusni simbol, te su se ovdje sastajali vodeći ljudi Komunističke partije Jugoslavije, pod vodstvom Josipa Broza - Tita. Nakon njegove smrti, 1980. godine, počinje se razmišljati o turističkoj namjeni. Brijuni su otvoreni za turiste tek 1983. godine, i od tada predstavljaju nezaobilazni cilj mnogih posjetitelja. I dalje, Brijuni su sinonim za bogatstvo, važnost i status. I danas, hrvatski predsjednik ovdje održava sastanke s državnicima, prima veleposlanike. Za potrebe Hrvatske Vlade, nudi se 6 rezidencija. Za turiste, Vila Primorka može se unajmiti za 13500 HRK na dan.
Dakle, svih 14 otoka arhipelaga su: Veli Brijun (nacionalni park), Sveti Jerolim (pogodan za kupanje), Vanga (poznata Titova rezidencija), Mali Brijun (Kazalište Ulysses), Kozada, Vrsar, Gaz, Pusti otok, Galija, Obljak, Grunj, Supin, Sveti Marko, Supinić.

Privatna vožnja arhipelagom

Brodica Elen, FažanaZa male grupe, moguće je organizirati privatni izlet s kupanjem bez ulaska u nacionalni park, odnosno samo panoramsku vožnju. Cijena je od 1500,00 HRK za grupu do 12 osoba. Vožnja traje oko 1 sat i 45 minuta. Kupanje na otoku Sveti Jerolim (ulaznica košta od 25 HRK) i konzumacija pića su opcionalni. Vremena polaska su u 09:00, 12:00, 14:00 te 19:00 (delfini).

Izleti tipa fish picnic

Za grupe, moguće je organizirati izlet s kupanjem i ručkom, ali i bez ulaska u nacionalni park, odnosno samo panoramsku vožnju.

Uobičajeni izlet tipa fish picnic iz Pule ili Fažane sadrži panoramsku vožnju oko Brijunskog arhipelaga i kupanje na otoku Sveti Jerolim. Cijena je 220,00 HRK za odrasle i uključuje, aperitiv te ručak s pićem. Nije uključen ulazak u nacionalni park.

Za pretragu slobodnih mjesta izleta iz Pule, kliknite ovdje:


Za pretragu slobodnih mjesta izleta iz Fažane, kliknite ovdje:

 

Traženje delfina sadrži panoramsku vožnju oko Brijunskog arhipelaga, aperitiv te večeru s pićem. Nije uključen ulazak u nacionalni park. Cijena je 220,00 HRK za odrasle. Brodovi polaze iz Pule ili Fažane.

Za pretragu slobodnih mjesta izleta iz Pule, kliknite ovdje:

Ovdje je detaljniji opis traženja delfina iz Pule.

Za pretragu slobodnih mjesta izleta iz Fažane, kliknite ovdje:

Ovdje je detaljniji opis traženja delfina iz Fažane.


Više o izletima tipa fish picnic iz drugih luka u Istri i Kvarneru.

Kratki izlet arhipelagom

Vožnja traje oko 2 sata. Kupanje na otoku Sveti Jerolim je opcionalno i košta od 25 HRK. Vremena polaska su u 09:00, 12:00, 14:00 te 19:00 (delfini). Cijena pojedinačne karte je 150 HRK, konzumacija pića je uključena. Katamaran sa staklenim dnom iz Fažane je atraktivna varijanta za obitelji s djecom.

Razgled nacionalnog parka (vođena tura)

Brioni islands Po dolasku u Nacionalni Park (otok Veli Brijun), gosti se ukrcavaju u električni vlak, kojim se posjećuju udaljeni arheološki lokaliteti: zaljev Verige s ostacima rimske vile rusticae iz I st.n.e. Put vodi kroz safari park u kojem u skladnoj zajednici žive afričke životinje. Nakon vožnje električnim vlakom slijedi šetnja s vodičem. Posjećuje se Arheološki muzej otoka smješten u mletačkom kaštelu iz 16 st. te mala gotička crkva Sv. Germana iz 15.st. sa stalnom izložbom kopija fresaka i glagoljskih spomenika Istre. Slijedi razgledavanje prirodoslovne zbirke te izložbe Tito na Brijunima. Ovakav razgled s pauzom traje oko 3 sata i 30 minuta.

Otok Veli Brijun, na kojem se nalazi nacionalni park, može se posjetiti na jedan od sljedećih načina. Prije svega, moguća je i privatna posjeta nacionalnom parku, ali uz posebnu najavu i cijenu.

Posjete nacionalnom parku

Sljedeći izleti uključuju posjetu nacionalnom parku Brijuni, dakle podrazumijeva se iskrcaj na otok Veli Brijun i cijeli standardni program obilaska.

Cjelodnevni izleti tipa fish picnic iz Pule ili Fažane

Cijena je 400 kuna, a uključuje posjet nacionalnom parku, ručak i ulaznicu na otok Sveti Jerolim (kupanje). Polasci su iz Pule (izlet traje do 9 sati) i Fažane (traje do 7 sati).

Poludnevni izlet iz Pule

Izlet s brodom iz Pule na Brijune košta do 370 HRK i uključuje stručno vođenje i ulaznicu. Ovaj izlet u špici sezone ide svaki dan.

Posjete nacionalnom parku iz Fažane

Potrebna je najava na 0038552525883. Najpovoljnije je vlastitim prijevozom doći u Fažanu. Tu izleti polaze 6 puta na dan. Polasci broda su u 9:00, 10:00, 11.30, 13.30, 14:30 te 15:30. Svakako treba rezervirati karte dovoljno rano prije polaska, jer postoje termini na kraju tjedna koji su opterećeni s grupama a u špici sezone najteže je dobiti mjesto na brodu koji kreće u 10:00. Ponekad je moguće da ima mjesta na brodu ali nema mjesta u električnom vlaku koji se puni tako da svi putnici prate vodiča na jednom jeziku.
Za odrasle, cijene su:
200 kn u siječnju, veljači, studenom i prosincu,
200 kn u ožujku, travnju,svibnju i listopadu,
250 kn u lipnju i rujnu,
250 kn u srpnju i kolovozu.

Cijena uključuje vođenje, vožnja brodom i ulaznicu u Nacionalni park. Prilikom prijave treba izabrati termin te jezik vodiča. Najjednostavnije je parkirati pokraj stare tvornice "Badel", u Ulici 1. Maja, po cijeni od 4 HRK na sat, s naplatom na izlazu. Najjeftinije je parkiralište na izlazu iz Fažane prema Puli. Cijena je 20 kn na dan.
Do Fažane se može doći i autobusom iz Umaga, Novigrada, Poreča itd.

LimRovinjMore: modro i zeleno.

Sveta FumaOtok Sveti Nikola pokraj Poreča.Interier crkve Svete Eufemije.

Svi organizatori putovanja dužni su pridržavati se zakona i propisa o epidemiji COVID-19. Također, možete otkazati svako putovanje po dolasku na ukrcaj, ako mislite da uvjeti socijalne udaljenosti nisu primjereni. U tom slučaju, agencija će vratiti uplaćena sredstva (ako su plaćena). Agencija neće vratiti sredstva uplaćena drugim poduzetnicima niti snositi odgovornost za posljedice provođenja ili otkazivanja putovanja.
Za više informacija o izletu na Brijune, nazovite (može i WhatsApp, Viber i FaceTime) direktno Renatu na +385989485604 ili Nenada Heinricha na +38598232083 ili pošaljite ili pošaljite E-mail. Više o EXCURSIONS AND SERVICES HEINRICH. Naše ostale atraktivne destinacije: Venecija i Plitvička jezera. Opći uvjeti putovanja su ovdje.