Isztria Brijuni - hajókirándulások

A következő fejezetekben röviden ismertetjük Brijunit és a nemzeti parkba való belépés nélküli kirándulási lehetőségeket (magánlovaglás, halpiknik, delfinkutatás). A fürdőszünet főként Sveti Jerolim szigetén zajlik, amely a Brijuni szigetcsoport déli részén található. Végezetül a parktúra és a kirándulások leírása, amelyek magukban foglalják a Nemzeti Park (Veli Brijun-sziget) szervezett látogatását.

Brijuni

Brijuni islands.A Brijuni-szigetek 14 lakatlan kisebb-nagyobb szigetből áll. A teljes szigetcsoport ossz területe mintegy 34 négyzetkilométer, és a természeti értékek, a kulturális és történelmi örökség figyelemre méltó kombinációja. A legnagyobb sziget a Veli Brijun, amelyen a Nemzeti Park található. Felszíne kb. 6 négyzetkilométer, a part hossza kb. 24 km. A következő a Mali Brijun, amely felszíne kb. 1 négyzetkilométer, a part hossza körülbelül 8 km. A többi sziget sokkal kisebb. Brijuni legmagasabb csúcsa mindössze 55 méter magas. Őshonos növények, rendkívüli módon megőrzött mediterrán bozótos rétek, ahol gondtalanul legelhet a dámvad, őz és muflon, a zebrák, szomáliai juh, szarvasmarha, indiai dromedár, a láma és az elefántok. Érdekes tényező, hogy a szigeten Veli Brijun 200 dinoszaurusz nyomra bukkantak. Mindez a Brijuni táj és kiránduló program része.
Brijuni az egykori Jugoszlávijában státusz szimbólumnak számított, itt szerveztek találkozókat a Jugoszláv Kommunista Párt vezetősége részére, melynek élén Josip Broz- Tito állt. Halála után, az 1980-as évben, fontolóra veszik Brijuni felhasználását turisztikai célokra. Brijuni 1983-tól nyílt meg a látogatók részére, de attól a perctől kihagyhatatlan úticéllá vált a kirándulók számára. Továbbra is Brijuni a vagyon, a fontosság és a státus szinonimája. Mai napig is Horvát ország elnöke itt tart fontos megbeszéléseket az államférfiakkal és itt fogadja a nagyköveteket. A Horvát kormány igényeihez 6 lakosztály áll rendelkezésre. A turisták számára a Villa Primorka napi 2400 € bérelhető.
Tehát a szigetcsoport mind a 14 szigete: Veli Brijun (nemzeti park), Sveti Jerolim (úszásra alkalmas), Vanga (híres Tito rezidenciája), Mali Brijun (Ulysses Színház), Kozada, Vrsar, Gaz, Pusti Otok, Galija, Obljak, Grunj , Supin, Sveti Marko, Supinić.

Kirándulások a nemzeti parkba való belépés nélkül

Ebben a részben olyan kirándulásokat írunk le, amelyek nem a nemzeti park látogatását, hanem egy panorámatúrát tartalmaznak. A fürdőszünet lehet a nyílt tengeren vagy Sveti Jerolim szigetén. Magánutak esetében az időtartam az utasokkal egyeztethető, a halpiknik körülbelül 5 órát vesz igénybe, a delfinkutatás körülbelül 3 órát vesz igénybe, a legrövidebb út Fažanától pedig körülbelül 90 percet vesz igénybe.

Privát hajókirándulás a szigetcsoporton keresztül

Hajó Elen, Fažana.Kis csoportok számára lehetőség van egyéni kirándulás megszervezésére a nemzeti parkba való belépés nélkül (panorámatúra). Az ár 200,00 € (1506,90 kn) 12 fős csoport esetén. Az út körülbelül 1 óra 45 percet vesz igénybe. A Sveti Jerolim szigeten az úszás nem kötelező, és személyenként 4 € kezdődik. Indulási időpontok: 09:00, 12:00, 14:00 és 19:00 (delfinek).

Rövid kirándulások a szigetvilágon keresztül

Üvegfenekű csónak Igor, Fažana.Az út körülbelül 2 órát vesz igénybe. Az úszás Sveti Jerolim szigetén fakultatív, és ára 4 eurótól. Indulási időpontok: 09:00, 12:00, 14:00 és 19:00 (delfinek). Az egyéni jegy ára 30,00 € (226,04 kn), az italfogyasztást az ár tartalmazza. A Fažana-bol üvegfenekű csónak változata is vonzó.

Kirándulások, például halpiknik

Csoportos (és egyéni) kirándulás szervezhető úszással és ebéddel, akár a nemzeti parkba való belépés nélkül is (csak panorámatúra). Pólából vagy Fažanából indul a halpiknik, amely a szigetcsoport körüli panorámás körutazásból és Sveti Jerolim szigetén való úszásból áll. Az ár 45,00 € felnőtteknek (339,05 kn), és tartalmazza az aperitifet és az ebédet egy itallal. Ezek az utazások körülbelül 5 órát vesznek igénybe.

Delfin keresés

Delfin keresés.A delfinek keresése indulhat Pólából vagy Fažanából is, és magában foglalhat egy panorámatúrát a szigetcsoporton, aperitifet és vacsorát egy ital mellett. Az ár nem tartalmazza a nemzeti park belépőjét. Az ár felnőtteknek 40,00 € (301,38 kn). Ezek a kirándulások az esti órákban zajlanak, és körülbelül 3 óráig tartanak.

Kirándulások a nemzeti parkba

Ebben a részben először egy vezetett túrát írunk le a nemzeti parkban. Ezután kövesse a nemzeti park látogatását tartalmazó kirándulásokat (3 óra 30 perc a leírtak szerint). Kirándulások (az Srebreno hajó) egész naposak, a félnapos pólai kirándulások körülbelül 6 óráig tartanak, a legrövidebb látogatások (komppal) Fažanából körülbelül 4 óráig tartanak.

Szervezett városnézés

Brijuni, fotó szafari: afrikai zebrák.Mikor megérkeznek a nemzeti parkba a látogatók, fölszállnak az elektromos vonatra, mellyel meglátogathassák a távol álló régészeti helyszíneket: Verige öböl, egy római villa rusztikus maradványaival az első századból. Az út a szafari parkon át vezet, ahol az afrikai állatok harmonikus közösségben élnek. Az elektronikus vonattal való utazás után, útvezetővel séta következik. A sziget régészeti múzeumi a 16. századi velencei kastélyban van és a 15. századból való szent German kis gótikus templomában, állandó jellegű kiállítás amely Isztra glagolitikus műemlékeit és freskójainak másolatát tartalmazza. Ezt követi a természet történelmi gyűjtemény és "Tito a Brijunokon" tartalmú kiállitás. Ez a túra szünettel 3 óra 30 percig tart.

Halpiknik a Brijuni Nemzeti Park meglátogatásával

Hajó Srebreno, Pula.Az utazás a Srebreno hajóval történik. Az ár felnőtteknek 65,00 € (489,74 kn). Az ár tartalmazza a nemzeti park belépőjegyét a teljes programmal, üdvözlőitallal, ebéddel egy itallal és egy belépőt a Sveti Jerolim szigetére (a Brijuni szigetcsoport déli része) való fürdőzésre. További információ a foglalásokról és az indulásról Pulából (8:00-17:00) vagy Fažana-ból (9:00-16:00-ig) található.

Félnapos kirándulás Pulából

Hajó Martinabela, Pula.Ez az utazás Pólából 10:45 körül kezdődik és 17:00 körül ér véget. Délutáni változat is elérhető 14:45-től 20:00-ig. Az ár 56,00 € (421,93 kn) felnőtteknek, és tartalmazza a csónakázást és a nemzeti park belépőjét. További információk és foglalási lehetőségek.

Látogatás a Brijuni Nemzeti Parkba (komppal Fažanából)

A Brijuni Nemzeti Parkkal kapcsolatos információk és jegyek a 0038552525883-as telefonszámon szerezhetők be. A legjobb módja a saját közlekedési eszközzel Fažana városába. Ezek az utak naponta 6-szor indulnak. A hajó indulása 9:00, 10:00, 11:30, 13:30, 14:30, és 15:30. Feltétlenül érdemes már indulás előtt korán jegyet foglalni, mivel vannak hétvégi időpontok, ahol csoportok vannak elfoglalva (szezon csúcsán a 10 órakor induló hajóra a legnehezebb jegyet szerezni). Néha előfordulhat, hogy van hely a hajón, de nincs az elektromos vonaton töltés közben.
Fažana városából Veli Brijun szigete körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ezt követi vezetett túra Brijuniban (kb. 3 és fél óra), majd visszautazás. Az egész út körülbelül 4 órát vesz igénybe. Az ár szezontól függ. Az alábbiak tájékoztató jellegűek euróban, a tavalyi, kunában kifejezett árakból számolva.
Felnőtteknek az árak 40 € (301,38 kn) júniusban, júliusban, augusztusban és szeptemberben, 30 € (226,04 kn)októberben, novemberben és decemberben és 26,50 € (199,66 kn) a többi hónapban. Az ár tartalmazza a kompjáratot Veli Brijun szigetére (és vissza) és a már ismertette a nemzeti park látogatását. Az ételt és italt az ár nem tartalmazza.